5 tévhit a magas vérnyomásról

5 tévhit a magas vérnyomásról

Gyakran hallhatjuk az alábbi 5 állítást a magas vérnyomással kapcsolatosan, most összeszedjük, hogy mi mit gondolunk ezekről.

1. Ha jól érzem magam, nem lehet magas a vérnyomásom.

A magas vérnyomás (hypertonia) sokáig nem okoz tüneteket, lassan, csendben károsítja az érrendszert, ezért is hívják néma gyilkosnak. Gyakran olyan emberek kapnak hirtelen szívrohamot vagy szélütést, akiknek korábban nem voltak tüneteik.
Te mikor mérted meg utoljára a vérnyomásodat?

2. Csak az idős emberek betegsége a magas vérnyomás.

Az életkor valóban fontos rizikófaktor, ugyanakkor Magyarországon már a 40 éves kor alattiak kb. 20 százalékánál is előfordul a magas vérnyomás, amely megközelítőleg 1 millió embert jelent. Az életkor előrehaladtával a betegség előfordulási gyakorisága drasztikusan emelkedik, így a teljes magyar lakosság körében már 3,5 millió emberre becsülhető a hipertóniások száma.

3. Ha örököltem a magas vérnyomást, akkor nincs mit tenni ellene.

A betegség öröklődését jelenleg nem tudjuk megakadályozni, de a hipertónia életmódváltással jól kezelhető. A testmozgás, az alacsony sótartalmú ételek fogyasztása, az ideális testsúly fenntartása, valamint az alkohol és a dohányzás kerülése pozitívan befolyásolhatja vérnyomást. Ha ezek önmagában nem elegendőek, akkor pedig számos gyógyszer áll rendelkezésre vérnyomásunk beállítására.

4. A testmozgás veszélyes, ha magas a vérnyomásod.

A rendszeres testmozgás kifejezetten előnyös annak is, akinek magas a vérnyomása. Válassz életkorodnak, fizikai erőnlétednek megfelelő mozgást, és sportolj, eddzél bátran, egészen biztos, hogy pozitív hatással lesz az egészségedre! A súlyzókkal történő nagy erőkifejtés ugyanakkor nem javasolt sport. Ha biztosan szeretnéd tudni, hogy a választott sport megfelelő-e a számodra, kérd ki kezelőorvosod véleményét!

5. Elegendő, ha az orvosom alkalmanként megméri a vérnyomásomat.

Ez igaz lehet azoknál, akiknek nincs magas vérnyomásuk, de akiknél igazolódott a betegség, azoknak otthon is szükséges a rendszeres vérnyomásmérés.
Mindenképpen célszerű egy vérnyomásnapló vezetése is, amely rögzíti az idő múlásával bekövetkezett változásokat. Ha a gyógyszeres kezelés ellenére is magas a vérnyomás, akkor ezt a kezelőorvosnak is tudnia kell, hogy megfelelő javaslatot adhasson a kezelésre.

A Sensa24 egészségügyi applikáció része az ingyenesen használható digitális vérnyomásnapló, mely számos további hasznos szolgáltatást is nyújt, ezekről itt olvashatsz bővebben: www.sensa24.com

A Sensa24 applikációt itt tudod letölteni:

Ha egy jó vérnyomásmérőre van szükséged, akkor nézd meg Vásárlás oldalunkon!

Ha hasznosnak gondolod történetünket, esetleg másnak is segítségére lehet, kérjük, oszd meg ezt a tartalmat és lájkold az oldalunkat!