Igaz vagy hamis? Újabb 5 állítás a magas vérnyomásról

Igaz vagy hamis? Újabb 5 állítás a magas vérnyomásról

Az alábbi állítások is gyakran hallhatóak a magas vérnyomással kapcsolatosan, ezeknek is utánajártunk.

1. Ha nem sózod meg az ételt, akkor nem is lesz magas a vérnyomásod.

A túlzott sóbevitel igazoltan emeli a vérnyomást. Az ételeidben található só legtöbbször nem az asztalon lévő sótartóból kerül bele, sokkal inkább az élelmiszerek előállítása, gyártása, tartósítása során. Figyelmesen olvasd el az élelmiszerek címkéit, és keresd az alábbi kifejezéseket: nátrium, szódium, „Na vagy NaCl” rövidítés, melyek mind a konyhasó megfelelő formái!

2. A bor jót tesz a szívnek, így annyit ihatunk, amennyit akarunk.

Több orvos is javasolja a vörösbort a szívre gyakorolt előnyök miatt, ugyanakkor a mértéktelen alkoholfogyasztás kifejezetten káros! Csökkentsd a napi alkoholfogyasztást férfiaknál maximum 2, nőknél maximum 1 alkalomra, és tartsd be az alábbi egyszeri adagokat!

  • 3,5 dl sör,
  • 1 dl bor,
  • 2-3cl tömény

3. A magas vérnyomás meggyógyítható.

A magasvérnyomás rendkívül jól kezelhető, de az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható betegség. Megfelelő életmódváltással és gyógyszeres kezeléssel jelentősen csökkenthető az agyvérzés, az infarktus és a szívelégtelenség előfordulása. A rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott, sószegény étrend, a csökkentett alkohol bevitel, az egészséges testsúly elérése mind segít vérnyomásunk megfelelő szinten tartásában.

4. Ha a gyógyszerek kellően csökkentették a vérnyomásomat, akkor abba is lehet hagyni a szedésüket.

Soha ne hagyd abba a vérnyomáscsökkentő gyógyszered szedését az orvosoddal történő egyeztetés nélkül! A magasvérnyomás egy élethosszig tartó betegség, és szükséges lehet a napi rendszeres gyógyszerszedés. Erre vonatkozóan kezelőorvosod tud megfelelő tanácsot adni. Érdemes védened az egészségedet, hogy nagyobb eséllyel kerüld el a súlyos szövődményeket!

5. A magas vérnyomás kezeléséhez elegendő, ha megfelelően szedem a gyógyszereimet.

A megfelelően beállított gyógyszeres kezelés elsődleges a magas vérnyomás kezelésében, de szükséges, hogy egyéb tényezőkre is figyelmet fordíts. Mozogj többet, fogyassz több zöldséget és gyümölcsöt, tartsd megfelelő szinten a testsúlyodat és lehet, hogy idővel az orvosod csökkenteni tudja a vérnyomáscsökkentő gyógyszereid számát vagy adagját, esetleg teljesen el is hagyhatod!

Próbáld ki a Sensa24-et és regisztrálj!

Ha egy jó vérnyomásmérőre van szükséged, akkor nézd meg Vásárlás oldalunkon!

Ha valamelyik szerettednél egy kórosan magas vagy alacsony mérési eredményről azonnal szeretnél e-mail, sms vagy automatikus telefonhívás formájában értesülni, válaszd a megfelelő havidíjas szolgáltatást!

Ha hasznosnak gondolod cikkünket, esetleg másnak is segítségére lehet, kérjük, oszd meg ezt a tartalmat és lájkold az oldalunkat!

Töltsd le az alkalmazást a telefonodra!

A Sensa24 alkalmazásban rögzítheted vérnyomás-, vércukor- és testsúlyméréseidet, nyomon követheted egészségi állapotod. Adataidat megoszthatod szeretteiddel és orvosoddal is!

https://sensa24.com/wp-content/uploads/2021/12/Mask-Group-44.png