Mennyi idő alatt érhető el a célvérnyomás érték?

Mennyi idő alatt érhető el a célvérnyomás érték

A hipertónia köztudottan rendkívül gyakori betegség. A magas vérnyomást feltétlen a megfelelő célértékre szükséges csökkenteni, hogy a súlyos szövődmények előfordulásának kockázata is csökkenjen. A megfelelő terápia megválasztása egyértelműen orvosi feladat. A kezelésben fontos szerepet játszhat a megfelelő étrend, a kívánatos testsúly elérése, a rendszeres testmozgás, a dohányzás elhagyása és a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása.

Fontos tényezők

A vérnyomás célérték elérésének időtartama több különböző tényezőtől függ, ilyenek például a következőek:

  • Milyen magas a kiindulási vérnyomás?
  • Milyen módszerekkel szükséges csökkenteni a vérnyomást?
  • Egyéb egyéni egészségügyi tényezők, pl. életkor, testsúly, társbetegségek

Amennyiben a megfelelő étrend és fizikai aktivitás megválasztása nem elegendő, gyógyszeres kezelés válik szükségessé, mellyel alapesetben néhány héten belül beállítható a vérnyomás. A beállítás időtartama, a célvérnyomás elérésének ideje egyénenként eltérő, a kezelés folyamatát a kezelőorvos határozza meg és felügyeli.

A gyógyszeres kezelés gyorsan, akár egy órán belül is képes csökkenteni a vérnyomást. A megfelelő dózis és gyógyszer kombináció egyéni meghatározása néhány hetet is igénybe vehet. A vérnyomás napló rendszeres használata segít a kezelőorvosnak, hogy a mért eredmények alapján tudjon megfelelő kezelést javasolni.

Nátriumszegény étrend

Az étrendünk megváltoztatásánál szorítsuk vissza a nátrium bevitelt! A nátriumszegény életmód fokozatosan csökkenti a vérnyomást. Fizikai aktivitásunk megváltoztatásánál a fokozatosság elvét kövessük, mert a hirtelen életmódváltás felboríthatja a gyógyszeres kezelés hatékonyságát! Nagyon fontos, hogy a gyógyszeres kezelés mellett, figyeljünk oda a testünk jelzéseire és próbáljunk meg egészségesen élni! A jól beállított vérnyomás hosszú ideig célértéken tartható, de ilyenkor is szükséges a rendszeres vérnyomásmérés, hogy az eltérés időben észrevehető legyen. A legjobban beállított vérnyomást is idővel korrigálni szükséges, melynek számos oka lehet. Ilyen ok lehet például az életkorunk, testsúlyunk, élethelyzetünk változása vagy egyéb betegség megjelenése.

Rendszeres vérnyomásmérés naplózó alkalmazással

Használjunk rendszeresen vérnyomásnapló alkalmazást, mely naplózza a méréseinket, az eredményeket pedig kezelőorvosunkkal is megoszthatjuk, így közös munkával beállítható és hosszú ideig megfelelő értéken tartható a vérnyomásunk!

Ha hasznosnak gondolod cikkünket, esetleg másnak is segítségére lehet, kérjük, oszd meg ezt a tartalmat és lájkold az oldalunkat!

Töltsd le az alkalmazást a telefonodra!

A Sensa24 alkalmazásban rögzítheted vérnyomás-, vércukor- és testsúlyméréseidet, nyomon követheted egészségi állapotod. Adataidat megoszthatod szeretteiddel és orvosoddal is!

https://sensa24.com/wp-content/uploads/2021/12/Mask-Group-44.png