Mi okozhat esti, éjszakai magas vérnyomást?

vernyomasmeres_este

Köztudott tény, hogy akiknek nincs célértéken a vérnyomásuk, azoknál nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A normális vérnyomásérték napszakonként eltérő, más éjjel, pihenéskor és más nappal, fizikai munka során.
Egészséges embereknél éjszaka, az alvás során csökken a vérnyomás. Különösen fontos kivizsgálni és kezelni, akiknél éjszaka emelkedik a vérnyomás, hiszen ilyenkor nagyobb is a stroke és a szívinfarktus előfordulása. Az éjszakai magas vérnyomás azoknál is előfordulhat, akiknek a nappali vérnyomása normális.

Mi okozhat esti, éjszakai magas vérnyomást?

 • Az éjszakai vérnyomás emelkedés egyik leggyakoribb okozója az alvási apnoe, légzéskimaradás, mely önmagában képes jelentősen emelni a nyugalmi vérnyomást.
 • További igen gyakori ok lehet a nem megfelelően beállított vérnyomáscsökkentő terápia. Lehet, hogy a dózis vagy a gyógyszer kombináció nem megfelelő, melynek következtében nincs célértéken a vérnyomás.
 • A túlzott só (Na) bevitel is emeli az éjszakai vérnyomást, különösen az arra érzékenyeknél, mert a vesék ilyenkor intenzívebben választják ki a felesleges nátriumot.

Mikor gondoljunk arra, hogy magas lehet az éjszakai vérnyomásunk?

 • Ha reggel fáradtan, nem kipihenve, esetleg fejfájással ébredünk.
 • Ha éjszaka többször fel kellett kelni vizelési inger miatt.
 • Ha lefekvés előtt vagy reggel mért vérnyomásunk emelkedett vagy magas.

Az éjszakai vérnyomásproblémák felismerésében nyújt segítséget, a kardiológiai kivizsgálás részét képező ABPM vizsgálat (Ambulatory Blood Pressure Monitoring), ambuláns vérnyomás monitorozás, melynek során a páciens 24 órán keresztül visel egy vérnyomásmérőt, amely rendszeres időközönként megméri az aktuális vérnyomást.
Az ABPM vizsgálattal kiszűrhetőek a rövid ideig tartó vérnyomáskiugrások, igazolható a tartós vérnyomás emelkedés, vizsgálható a napszaki eltérés, ellenőrizhető a vérnyomáscsökkentő terápia eredményessége, de felismerésre kerülhet az alacsony vérnyomás is.

Néhány tipp az éjszakai magasvérnyomás elkerülése érdekében:

 • Próbálj meg elaludni és felkelni minden nap körülbelül ugyanabban az időben, kerüld a rendszertelen alvást!
 • Kerüld az alkoholt és a koffeint lefekvés előtt!
 • Inkább a délelőtti időszakban végezz fizikai munkát!
 • Kerüld a digitális eszközök kék fényét lefekvés előtt!
 • Figyelj a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre!
 • Próbáld meg csökkenteni a stressz mennyiségét!

Vérnyomásodat időnként az esti órákban is mérd meg és vezesd naplóban az értékeket!

Használd a Sensa24 applikációt, melynek segítségével rögzítheted a mérési eredményeidet, melyeket megoszthatsz kezelőorvosoddal is.

A riasztás funkció segítségével, pedig életet veszélyeztető mérési eredmény esetén küld azonnali értesítést szereteteidnek a Sensa24!

Ha hasznosnak gondolod cikkünket, esetleg másnak is segítségére lehet, kérjük, oszd meg ezt a tartalmat és lájkold az oldalunkat!

Töltsd le az alkalmazást a telefonodra!

A Sensa24 alkalmazásban rögzítheted vérnyomás-, vércukor- és testsúlyméréseidet, nyomon követheted egészségi állapotod. Adataidat megoszthatod szeretteiddel és orvosoddal is!

https://sensa24.com/wp-content/uploads/2021/12/Mask-Group-44.png