Miért veszélyes a meleg idő a magas vérnyomásban szenvedők számára?

Miért veszélyes a meleg idő a magas vérnyomásban szenvedők számára?

A nyár komoly kockázatot jelenthet az idősebbek és a bizonyos betegségben szenvedők számára, hiszen a hőség igencsak megterhelő lehet a szervezetünknek.
A vérnyomás ingadozása is gyakran előfordul a nagy meleg miatt, ami veszélyes lehet a magas vérnyomásban szenvedőknek. A forróságban a testünknek keményebben kell dolgoznia annak érdekében, hogy a belső hőmérsékletünk normális szinten maradjon, vagyis a nyári időszak igencsak megterhelő lehet a szívnek. Ezért is nagyon fontos, hogy hidratáltak maradjunk és odafigyeljünk, hogy a lehető legtöbbet töltsük ilyenkor a hűvösben.
Köztudott tény, hogy a melegben az ember jobban izzad, így a szokásosnál több folyadékfogyasztásra van szükségünk, amellyel megakadályozható a vérnyomás túlzott esése.
Bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása növelhetik a Nappal szembeni érzékenységet, így megnövekedhet a leégés és a fényérzékenység esélye is. Ilyenkor akár kiütések vagy hólyagok is megjelenhetnek a testünkön. Ennek kockázata egyénfüggő, tehát mindenképp fontos a rendszeres konzultáció a kezelőorvossal. Olvassuk el a gyógyszerhez tartozó betegtájékoztatót, hogy az általunk szedett gyógyszernek van-e ilyen kockázata!
Ha te vagy szeretteid magas vérnyomással küzdenek, elengedhetetlen, hogy ilyenkor még jobban odafigyeljünk a rendszeres ellenőrzésre, és ha hirtelen változást észlelünk a vérnyomásunknál, azonnal forduljunk szakemberhez és kérjük ki a tanácsát!

De mit lehet tenni a kockázatok csökkentése érdekében?

Néhány egyszerű lépéssel akár elkerülhetjük a komolyabb mellékhatások megjelenését. Nincs más dolgunk, minthogy betartsuk az alábbi javaslatokat.

1. Figyelj oda a hidratáltságra!

Legyen otthon vagy nálad mindig elegendő folyadék és ebből fogyasszunk is bőségesen, minimum 2-3 litert naponta. A víz a legjobb, de a gyümölcslé, a tej, a sportitalok, a tea és a kávé is számít. A legjobb, ha naponta egy-két csésze kávénál nem iszunk többet, vagy inkább a koffeinmentes változatot fogyasszuk.

Előfordulhat, hogy valakinél korlátozzák a folyadékbevitelt, mert például szívelégtelensége van, ilyen esetben mindenképp beszélj a kezelőorvosoddal!

2. Kerüld a túl sok alkoholos ital fogyasztását!

A nagy melegben azt gondoljuk, hogy egy behűtött sör vagy fröccs igazán jó ötlet, de valójában ezzel árthatunk magunknak. Az alkohol ugyanis értágító hatással rendelkezik, melynek következtében a melegben a szervezetünk kevésbé hatékonyan tudja szabályozni a testhőmérsékletünket, amely következményeként megnő a túlhevülés és a hőguta kockázata. Az alkohol vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik, ami dehidratáltságot, kiszáradást okozhat különösen a nagy melegben.

3. Próbálj hűvös, árnyékos helyen maradni!

Ha otthon tartózkodsz, akkor fedd be az ablakokat sötétítővel vagy redőnnyel, hogy kevesebb meleg jusson be az otthonodba! Esténként, mikor lehűlt a levegő, nyisd ki az ablakokat, hogy a szobában is lehűljön a levegő hőmérséklete! Kapcsold ki a szükséges lámpákat vagy elektromos berendezéseket, mivel ezek is melegebbé tehetik otthonod!

4. Kerüld az extrém testmozgást a melegben!

A testmozgás hatására a szív jobban elkezd dolgozni, illetve megemeli a vérnyomást. Ez különösen veszélyes lehet a nagy melegben, ezért, ha magasvérnyomás problémával küzdesz fontos, hogy megkíméld magad és ne terheld le még jobban a szervezeted. Ha rendszeres mozgást végzel, sportolsz, ez tedd kora reggel vagy késő este!

Ha egy jó vérnyomásmérőre van szükséged, akkor nézd meg Vásárlás oldalunkon!

Ha hasznosnak gondolod cikkünket, esetleg másnak is segítségére lehet, kérjük, oszd meg ezt a tartalmat és lájkold az oldalunkat!

Töltsd le az alkalmazást a telefonodra!

A Sensa24 alkalmazásban rögzítheted vérnyomás-, vércukor- és testsúlyméréseidet, nyomon követheted egészségi állapotod. Adataidat megoszthatod szeretteiddel és orvosoddal is!

https://sensa24.com/wp-content/uploads/2021/12/Mask-Group-44.png