Milyen vérnyomás értékeket figyelj?

Milyen vérnyomás értékeket figyelj?

Milyen a jó vérnyomás érték?

A 140/90 Hgmm-t elérő vagy meghaladó vérnyomást nevezzük hypertoniának, azaz magas vérnyomásnak. A diagnózis orvosi vizsgálat eredményeképpen állítható fel.
Az optimális vérnyomás egészséges felnőttek esetén 120/80 Hgmm alatti, 129/84 Hgmm értékig normális, felette emelkedett.
100/60 Hgmm alatti érték esetén alacsony vérnyomásról beszélünk.

A vérnyomást számos tényező befolyásolja (pl. napszak, fizikai aktivitás, hőmérséklet, stb.), ezért a valós érték megismeréséhez többszöri, különböző időpontokban, szabályosan elvégzett mérés szükséges.
A normálisnak tekinthető vérnyomás életkortól és egészségi állapottól is függ, így egyénenként változó érték.

Magas vérnyomás

Általánosságban igaz, hogy ha többszöri, különböző időpontokban, szabályosan megmért vérnyomásod közelíti vagy meghaladja a 140/90 Hgmm értéket, keresd fel orvosodat egy egyeztetett időpontban!
Amennyiben a mért vérnyomás eléri a 180/110 Hgmm értéket, akkor pedig azonnal fordulj orvosi segítségért!

Vérnyomás kategóriák

Vérnyomás kategóriák (Forrás: https://www.hirslanden.ch)

Akiknél igazolódott a magasvérnyomás betegség, azoknak a rendszeres vérnyomásmérés feltétlen javasolt, hiszen a kezelőorvos csak mért eredmények alapján tud megfelelő kezelést javasolni.
A rendszeres vérnyomásmérések rögzítésében, kezelőorvosoddal vagy rokonaiddal történő adatmegosztásban hasznos segítségedre lesz a Sensa24 okostelefonon futó, egészségügyi applikáció.

A helyes vérnyomásmérés szabályairól itt olvashatsz részletesen: Hogyan mérjük meg helyesen a vérnyomásunkat?

Ha hasznosnak gondolod cikkünket, esetleg másnak is segítségére lehet, kérjük, oszd meg ezt a tartalmat és lájkold az oldalunkat!

Töltsd le az alkalmazást a telefonodra!

A Sensa24 alkalmazásban rögzítheted vérnyomás-, vércukor- és testsúlyméréseidet, nyomon követheted egészségi állapotod. Adataidat megoszthatod szeretteiddel és orvosoddal is!

https://sensa24.com/wp-content/uploads/2021/12/Mask-Group-44.png